بررسی صدمه های وارده به كسب وكارهای اینترنتی

یك هفته از قطع اینترنت گذشت
به گزارش بی بدیل پرداز یك هفته از قطع اینترنت در كشور می گذرد و در این میان یكی از بیش ترین صدمه ها به كسب وكارها و استارت آپ هایی وارد شده كه بیش ترین فعالیتشان بر بستر اینترنت بود.
بررسی صدمه های وارده به كسب وكارهای اینترنتی
به گزارش بی بدیل پرداز به نقل از ایسنا، هفته گذشته و بعد از اعلام آغاز اجرای طرح مدیریت مصرف سوخت و به تبع آن اصلاح قیمت بنزین، اعتراضاتی شكل گرفت اما دخالت اغتشاشگران و آشوبگران منجر به تخریب و غارت اموال عمومی و خصوصی و سبب شد كه با تصمیم شورای امنیت و برای پیشگیری از سوءاستفاده های احتمالی، دسترسی به شبكه اینترنت برای تمام كاربران ایرانی مسدود شود. در نتیجه دود این ناآرامی ها و قطعی اینترنت به چشم همه استفاده كنندگان از این شبكه و بخصوص صاحبان كسب و كارهای اینترنتی رفت.
هرچند در ساعات ابتدایی قطعی اینترنت، ارتباط تمامی كاربران با شبكه جهانی قطع بود اما سایت های داخلی كه در نتیجه شبكه ملی اطلاعات از سرورهای داخلی استفاده می كردند، برقرار بودند و بانك ها، خبرگزاری ها، سایت های داخلی خریدوفروش و حمل و نقل حتی مبادرت به ارسال پیامك هایی به مشتریان خود كردند تا وضعیت حیات خویش را اعلام كنند. با این حال، مشكلات دسترسی به اینترنت از گوشیهای موبایل و شبكه های ثابت مانع از این بود كه شیرینی استفاده از نخستین ثمرات شبكه ملی اطلاعات مشهود باشد و از طرفی، قطع ارتباط جهانی، همچنان سبب تلخكامی كاربران بود. همینطور در كنار برخی كسب وكارهای بزرگی كه بستر اینترنتشان بر شبكه داخلی استوار بوده و همچنان سرپا هستند، خیلی از كسب وكارهای كوچك و متوسط، از جهت عدم اتصال به اینترنت گرفتار صدمه شدند.
بر این اساس، كسب وكارهای كوچك كه یا سرورهایشان داخلی نبود یا بستر فعالیتشان در شبكه های اجتماعی و پیام رسان ها قرار داشت، با تعطیلی این ابزارها در معرض خطر قرار گرفتند. اتفاق مشابه تعطیلی اینترنت برای كسب وكارهای نوپا و مشاغل خرد، قبل از این هم یك مرتبه با فیلترینگ تلگرام رخ داده بود و همان زمان هم اعلام گردید مشاغل زیادی متاثر شده و شغل های مستقیم و غیرمستقیم بسیاری به واسطه این اقدام از دست رفتند.
همینطور طبق اعلام فعالان در حوزه كسب وكارهای اینترنتی و مجازی، فروش ها خیلی پایین آمده است. برخی كسب وكارهای اینترنتی هم بر مبنای برآوردهای انجام شده، معتقدند كه گردش مالی شان یك دهم یا بیشتر كاهش داشته كه البته این رقم برای كسب وكارهای بزرگ است و كسب وكارهای كوچك صدمه بیش تری دیده اند.
صاحبان كسب وكارها هم به قطعی اینترنت واكنش نشان دادند. یكی از مخاطبان نوشته بود: «به مسئولین بگویید حداقل ۱۰۰ هزار جوان در شرف از دست دادن كارشان هستند، من مدیر وب سایت برندی هستم كه ۷۸ نیرو دارم، بطور قطع مجبور به اخراج ۷۵ نفر خواهم شد.» درحالی كه یك كسب وكار درباره از دست رفتن شغل برای نیروهای خود صحبت می كند، با در نظر گرفتن اینكه مشت نمونه خروار است، بطور حتم خیلی از جوانان در آستانه بیكاری قرار گرفتند.
هم اكنون در حالیكه مسئولان اعلام می كنند اینترنت بزودی وصل خواهد شد، محدودیت دسترسی به شبكه ها و سایت های جهانی، همچنان باعث نارضایتی فعالان این حوزه شده است، چونكه خیلی از خدماتی كه قبل از این دسترسی به آنها از راه اینترنت با سهولت انجام می شد، در دسترس نیست و باآنكه بخشی از خدمات ارائه شده در اینترنت به مردم، حالا از راه شبكه ملی اطلاعات امكان پذیر است، اما به نظر می آید این فضا هنوز پاسخگوی نیاز مردم نیست.
در این راستا، رضا الفت نسب -عضو هیات مدیره اتحادیه كسب وكارهای مجازی- در گفتگو با ایسنا، با بیان این كه برآوردی از صدمه ای كه به كسب وكارها وارد شده وجود ندارد، اضافه كرد: اما روشن است كه كار ما در بستر فضای مجازی و اینترنت است؛ ازاین رو هرچقدر این فضا مختل شود، ما ضرر می نماییم. امیدواریم كه این مورد هرچه سریع تر حل وفصل شود، چونكه اگر بخواهد ادامه دار باشد كار ما سخت می شود.
وی با تاكید بر ضرورت توسعه كسب وكارهای مجازی، اظهار نمود: توسعه كسب وكارهای مجازی احتیاج به ابزارهایی دارند كه الان از دسترس خارج شده و ما منتظریم اینترنت به روال درست برسد و دیگر این كه دسترسی ها به صورت كامل باز شود. هم اكنون بیشتر روی اینترنت موبایل و اپراتورها مشكل داریم كه ارتباطشان خیلی پایدار نیست؛ باآنكه ارتباطات در ADSL تا حدی خوب است و همه همچون وزارت ارتباطات تلاش می كنند و امیدواریم مبحث حل شود.
عضو هیات مدیره اتحادیه كسب وكارهای مجازی با اشاره به انتقال سرورهای كسب وكارها به داخل كشور بیان كرد: وقتی اتفاقات مشابه این روزها رخ می دهد، یك سری دسترسی های خارج از كشور را قطع می كنند كه طبیعی است، چونكه مبحث امنیت برای هر كشوری مهم می باشد. در این شرایط كسب وكارهایی كه سرورهایشان خارج از كشور باشد، واقعا گرفتار مشكلات جدی می شوند. قبل از این ما و خیلی از سازمان های دیگر اخطار داده بودیم كه كسب وكارها سرور خویش را به داخل كشور منتقل كنند یا این كه اصطلاحا هاستشان داخل ایران باشد، خصوصا برای مواقع این چنینی.
الفت نسب با بیان این كه هم اكنون كسب وكارهای بزرگی هستند كه مشكلی ندارند و ارتباطاتشان پایدار می باشد، اظهار داشت: سفارش ما این است كه كسب وكارها سرورهایشان را به داخل منتقل كنند، حتی اگر به این كار علاقه ندارند و شاید هزینه هایش هم برایشان بالاتر باشد، اما به ریسكش نمی ارزد كه سرورها را منتقل نكنند. همین الان هم این امكان وجود دارد و می توانند به دیتاسنترهای رسمی در حوزه سرور رجوع كنند و سرورهای خارج از كشور را به داخل كشور انتقال دهند.
وی درباره علت هزینه های بالای سرورهای داخلی توضیح داد: این كار به زیرساخت هایی نیاز دارد؛ ما در ابتدای راه هستیم و هنوز در این عرصه خیلی جلو نرفتیم و می خواهیم روی پای خودمان جلو برویم. بخشی از هزینه های این كار بالاست، چون تجهیزات و سخت افزارهایی برای زیرساخت این كار نیاز است كه از خارج از كشور می آید و به علت شرایط تحریمی با قیمت چندبرابری دست ما می رسد. اینها سبب شده هزینه ها بالاتر برود.
عضو هیات مدیره اتحادیه كسب وكارهای مجازی افزود: اما باز هم می ارزد و حداقل شرایط پایدار می باشد و اگر اتفاقی هم بیفتد، اختلال كوچكی است كه سریع حل می شود. البته كاربر خارجی نمی تواند از سرویس هایی كه توسط كسب وكارهای ما ارائه می شود، استفاده نماید، اما برای كاربر داخلی، سرعت هاست ایرانی به شدت بالاتر است.
الفت نسب با بیان این كه بیشتر از ۷۰ درصد از كسب وكارهای داخلی از سرورهای داخلی استفاده می نمایند، اظهار نمود: كسب وكارهای بزرگ از آنجائیكه سرورهایشان داخل كشور است، خیلی صدمه ندیدند، یكسری از آنها هم سرورهایشان در ایران نبود كه در ایام گذشته سرورها را به ایران منتقل كردند و نهایتا امیدواریم كسب وكارهای باقی مانده هم به تدریج سرورهایشان را به داخل كشور منتقل كنند.
وی هم چنین با بیان این كه بحث اینترنت و افت فروش كسب وكارها در این عرصه اهمیت زیادی دارد، اظهار داشت: در فضایی مانند حال حاضر دسترسی كاربر به خدمات مشكل می شود. حالا با استفاده از اینترنت موبایل به راحتی نمی توان به خیلی از سایت ها دسترسی پیدا كرد و ما این را به اپراتورها هم اعلام كردیم كه شرایط ناپایدار است، هرچند امكان دارد اینترنت ثابت مشكلی نداشته باشد. مبحث دیگر هم جو روانی است كه در جامعه وجود دارد و سبب می شود مردم كمتر علاقه ای به استفاده از كسب وكارهای اینترنتی داشته باشند.
عضو هیات مدیره اتحادیه كسب وكارهای مجازی با تاكید بر ضرورت تقویت زیرساخت های داخلی، اظهار نمود: شبكه ملی اطلاعات باید قوی تر شود و ما زیرساختی داشته باشیم كه اگر خواستیم روزی اینترنت و ارتباطات بین الملل را برای چند ساعت و چند روز قطع نماییم، دسترسی های خودمان درست باشد. شاید حتی باید بزرگ تر فكر نماییم، اینكه بخش خصوصی می تواند نگاه بلندمدت تری داشته باشد و ما یك زبان برنامه نویسی بومی برای این جور مواقع داشته باشیم، اما بطور قطع كسانی كه به ارتباطات بین الملل نیاز دارند، صدمه می بینند. نمی گویم نمی گردد كاری كرد كه برنامه نویسی ما تماما ایرانی شود، می شود اما زمان می برد.
الفت نسب با بیان این كه ما نمی توانیم اینترنت را به صورت كامل قطع نماییم، اظهار داشت: هم اكنون خیلی از توسعه سایت ها با زبان های برنامه نویسی و كاملا با اینترنت بین الملل است و دسترسی به آنها ابزار می خواهد. می توان سایتی ایجاد كرد كه آماده است و همه چیز دارد و به فكر توسعه اش هم نباشیم و آنرا روی اینترنت ایران و شبكه ملی اطلاعاتی كه كامل است، پیاده نماییم اما به صورت مقطعی.
او در آخر تصریح كرد: اگر بخواهیم از ابزارهای موجود در ارتباطات بین الملل استفاده نماییم، نیاز داریم كه دسترسی ها باز باشد. حتی اگر زیرساخت های داخلی هم فراهم باشد و شبكه ملی اطلاعات كامل باشد، نمی توان به صورت ادامه دار به آن نگاه كرد و حداقل بخش توسعه ما گرفتار مشكل می شود؛ ازاین رو امیدواریم شرایطی كه به وجود آمده سریع تر رفع و رجوع شود.



زمان: 10:01:48
گروه: مطالب عمومی
بازدید: 3917
امتیاز: 5.0
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نظر شما در مورد مطلب:
دوستان بی بدیل