حل مشكل میادین نفتی به دست دانشگاهیان

در دانشگاه صنعتی اصفهان؛
بی بدیل پرداز: مدیر طرح ازدیاد برداشت نفت دانشگاه صنعتی اصفهان جزئیات قرارداد 10 ساله برای ازدیاد برداشت از میدان نفتی مارون را تشریح نمود.
حل مشكل میادین نفتی به دست دانشگاهیان

محسن محمدی در گفتگو با خبرنگار مهر، درباب جزئیات پروژه قرارداد نفتی وزارت نفت با دانشگاه صنعتی اصفهان اظهار داشت: این یک قرارداد ۱۰ ساله در زمینه ازدیاد برداشت، با قابلیت تمدید است. ولی در عمل، فقط محدود به ازدیاد برداشت هم نیست.
وی با اعلان اینکه ازدیاد برداشت بطور کلی مربوط به مباحث مخزن است، اضافه کرد: در این پروژه موضوعات مختلف دیگری همچون مباحث مربوط به چاه، تاسیسات و ساخت دستگاه های مورد نیاز شرکت نفت را نیز شامل می شود. این بدین معناست که هرچند برنامه اصلی، برنامه ازدیاد برداشت است، با این وجود اما ممکنست در کنار آن، ما با تعریف برخی پروژه های دیگر، سایر مشکلات میدان را هم برطرف نماییم.
محمدی با اشاره به اینکه بر طبق این قرارداد، ازدیاد برداشت یکی از دو مخزن میدان مارون (مخزن بنگستان) به دانشگاه صنعتی اصفهان واگذار شده است، افزود: پروژه اصلی، ازدیاد برداشت است ولی در کنار آن، موضوع مهمی به نام بهبود برداشت هم وجود دارد که سایر مباحث مربوط به برداشت نفت را شامل می شود. موقعیت دقیق میدان مارون بین اهواز و امیدیه هست و قسمت جنوب شرقی اهواز و شمال غربی امیدیه قرار گرفته است.
مدیر طرح ازدیاد برداشت نفت دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: هم اکنون، در میدان مارون، ۴-۵ مشکل دیگر هم به چشم می خورد که بنظر می رسد باید آنها را نیز بعنوان پروژه مورد بررسی قرار دهیم؛ مشکلاتی همچون آسفالت، مدیریت تولید آب و مچالگی لوله های جداری از این جمله هستند. از طرفی، وزارت نفت از اینکه ما بتوانیم با تعریف پروژه ای در حوزه ساخت تجهیزات بالادستی، صنایع نفتی را از وابستگی به خارج از کشور دراین زمینه کمک نماییم، استقبال می کند.
وی با اعلان اینکه قرارداد تازه امضاء شده و ساختار آن در دانشگاه مشخص شده است، اظهار داشت: وزارت نفت باید آغاز کار را به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اعلام نماید و سپس ما با انعقاد قرارداد محرمانگی و دریافت اطلاعات لازم، کار را شروع نماییم.
محمدی اضافه کرد: شرح کار مشخص است و برای هر بخش هم افراد مشخص را در نظر گرفتیم. روال کار نیز اینگونه نیست که همه افراد، از همین حالا و از شروع پروژه، مشغول به کار شوند. در واقع سال اول، بسته کاری مشخصی دارد و به ترتیب سال دوم، سوم و … بسته های کاری مشخص خودرا دارد، پس برای هر کدام از بسته ها و خدمات معین شده هم مسلماً تعداد نیروهای متفاوتی نیاز است.
وی افزود: این کار به صورت کلی در دانشکده مهندسی شیمی، با محوریت گروه مهندسی نفت دانشگاه انجام خواهد شد؛ البته دانشکده معدن نیز در این پروژه، در بخش هایی که نیاز باشد، مشارکت می کند؛ مثلاً از کارهای در رابطه با پتروفیزیک این دانشکده، در زمینه اکتشاف کمک خواهیم گرفت.
مدیر طرح ازدیاد برداشت نفت دانشگاه صنعتی اصفهان اظهار داشت: زمانی که شرکت نفت، این پروژه را به ما اعلام کرد؛ ساختار کار را که شامل یک کمیته راهبری و یک کمیته تخصصی ست، مشخص کردیم. در همین راستا الان اعضای هیات علمی گروه مهندسی نفت دانشکده، بعنوان مسئول کارگروه های تخصصی، تعیین شده اند.
وی افزود: رئیس و معاونان دانشگاه، رئیس دانشکده شیمی و مدیر طرح از اعضای کمیته راهبری هستند که وظیفه این کمیته تعیین سیاست های کلی طرح است. کارهای تخصصی اما در کمیته تخصصی انجام می شود که اعضای هیات علمی که در زمینه های خاص مورد نیاز پروژه دارای تخصص هستند، آنرا می سازند.
محمدی افزود: کمیته تخصصی، خود شامل بخش های مختلف؛ همچون شورای مخزن، کارگروه حفاری و بهره برداری و کارگروه زمین شناسی و پترو فیزیک است که باتوجه به تخصص، از میان اعضای هیات علمی دانشکده که رشته هایشان ارتباط داشته باشد، مسئول هر یک از این کارگروه ها را انتخاب کردیم.
وی از استخدام پژوهشگران فارغ التحصیل دکتری و یا نخبگان وظیفه در این پژوهش آگاهی داد و گفت: باتوجه به شرح ساختار و خدماتی که مشخص است، در هر یک از کارگروه های کمیته تخصصی، علاوه بر هیات علمی، پژوهشگران فارغ التحصیل دکتری، یا افرادی که در مرحله پسادکتری قرار دارند و یا نخبه وظیفه، مشغول به کار می شوند؛ مثلاً کسی که تخصصش در زمینه مدل سازی مخزن باشد، در کارگروه مدل سازی فعالیت خواهدنمود.
مدیر طرح ازدیاد برداشت نفت دانشگاه صنعتی اصفهان اشاره کرد: همچنین، علاوه بر افرادی که به صورت مستقیم و تمام وقت روی این پروژه مشغول می شوند، مقرر است پروژه های دانشجویی را نیز هم به صورت خاص، به سمت کارهایی در همین زمینه هدایت نماییم.
وی با اعلان اینکه قبل از این پروژه های ازدیاد برداشت، به دفعات تعریف شده که متاسفانه هدفمند نبودند، اظهار داشت: در آن شرایط ممکن بود یک عضو هیات علمی روی نفت سبک کار کند و آن دیگری بر روی نفت سنگین! حالا اما برنامه به صورتی خواهد بود که پروژه های دانشجویی به سمت و سویی حرکت کنند که مشکلاتی را از همان میدان خاص برطرف سازند و به عبارتی همه، همگرا شوند.
وی افزود: در همین راستا، مقرر است علاوه بر گروهی که به صورت مستقیم دراین زمینه کار می کنند، پروژه های دانشجویی؛ چه دکتری و چه ارشد نیز، به شکلی هدف دار باشد که اگر مقرر است مشکلی را حل کند، مشکلات همین میدان باشد و اگر مقرر است روی یک بحث خاص حوزه نفت کار کند، این میدان خاص، اولویت داشته باشند.
مدیر طرح ازدیاد برداشت نفت دانشگاه صنعتی اصفهان در تشریح بسته های کاری این پروژه نیز اظهار داشت: بسته های کاری به این صورت است که ابتدا یک غربالگری کلی درباره ازدیاد برداشت انجام می شود تا ببینیم در مناطق مختلف دنیا، به چه صورتی کار کرده اند. ضمن اینکه خصوصیت خود مخزن هم در نظر گرفته می شود. البته این منوط به این است که ابتدا دانشگاه به صورت کامل با این مخزن خاص آشنا شود.
وی اضافه کرد: در ادامه بحث مدل سازی و همین طور کارهای آزمایشگاهی است. در این بخش، مدل را با بهره گیری از داده های آزمایشگاهی اصلاح و سپس روش های مختلف ازدیاد برداشت را؛ چه به صورت آزمایشگاهی و چه به صورت مدل سازی و اینکه کدامیک برای شرایط این مخزن در این میدان مناسب می باشد، معرفی می نماییم. در آخر هم بحث پایلوت میدانی است که دانشگاه ها در این بخش، عمدتاً نقش ناظر را ایفا می کند.
محمدی در آخر به این نکته نیز اشاره نمود که اگر در بخش های مختلف پروژه، به موضوعی برخورد نماییم که دانشگاه خودمان در آن زمینه خاص، دانشجو نداشته باشد، بطور قطع از دانشگاه های دیگر یا شرکت های خارجی که دراین زمینه دارای تکنولوژی هستند، استفاده خواهیم کرد.


منبع:

زمان: 14:05:22
گروه: مطالب عمومی
بازدید: 1335
امتیاز: 5.0
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نظر شما در مورد مطلب:
دوستان بی بدیل