به گزارش بی بدیل پرداز رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینكه ارتباطات نسل پنجم (۵G) موضوعی است كه ناگزیر هستیم در نسل ارتباطات به آن دقت كنیم، اظهار داشت: ارتباطات ۵G لبه تكنولوژی است.
دكتر وحید یزدانیان در گفتگو با ایسنا با اشاره به خصوصیت های ارتباطات نسل پنجم، اظهار نمود: در نسل پنجم ارتباطات، پوشش بسیار بسیار بالا است و تأخیر در این شبكه معنایی ندارد و كاربردهایی كه در حوزه ICT مد نظر است، با پیاده سازی این شبكه محقق خواهد شد. ارتباطات 5G لبه تكنولوژی است و به منظور حفظ ارتباطات كشور بر مبنای آخرین فناوری های روز، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و پژوهشگاه این وزارتخانه هم در این خصوص در حال پژوهش و تحقیق است.
فعالیت های پژوهشی مشترك هزینه های آزمایشگاهی را كاهش می دهد دكتر یزدانیان با اشاره به این مورد كه فعالیتهای آزمایشگاهی نیازمند صرف هزینه زیادی است، تصریح كرد: این هزینه ها عملا از توان خیلی از
شركت های خصوصی یا دانشگاهی خارج است. در این موارد، حاكمیت ورود پیدا می كند و وظیفه خودش می داند كه این زیرساخت ها را فراهم آورد و به فرآیند انتقال فناوری به كشور كمك نماید. یكی از موضوعات مطرح این است كه ما با كثرت داده ها مواجه هستیم و داده ها نیازمند تحلیل هستند و بر مبنای تحلیلی كه روی این داده ها انجام می شود، سرویس های خاصی تعریف و عرضه می شود. همینطور مبحث اینترنت اشیا (IOT) و رایانش ابری و ارتباطات كوانتومی كه در دانشگاه های بسیار معتبر دنیا در پروژه های سری یا نیمه سری انجام می شود، از موضوعاتی است كه در پژوهشگاه هم به آن پرداخته می شود. علاوه بر این پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات به صورت مستمر در طول سال های فعالیتش با اغلب دانشگاه های بزرگ كشور قرارداد دارد و هم اكنون پروژه های مشتركی با دانشگاه ها داریم. در زیرمجموعه هایی از حوزه (ICT) هزینه های تحقیق و توسعه آنقدر بالا است كه دانشگاه و یا حتی بخش خصوصی هم نمی تواند وارد این موضوعات شود كه پژوهشگاه بعنوان متولی این بخش، به این حوزه ها ورود می كند.
پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات زیرساخت های آزمایشگاهی گسترده ای دارد وی با اشاره به اینكه ما قدیمی ترین مركز تحقیقاتی در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات در سطح منطقه هستیم، اضافه كرد: پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات زیرساخت های آزمایشگاهی گسترده ای دارد. پژوهشگاه بدنه تحقیقاتی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است. ما چهار محور اصلی فعالیت داریم كه شامل فناوری های نوین در رابطه با ارتباطات(CT)، فناوری اطلاعات (IT)، امنیت فاوا و موضوعات سیاست گذاری و آینده پژوهی است. تلاش ما این است در هر كدام از این چهار حوزه وارد موضوعاتی شویم كه لبه های تكنولوژی است. علاوه بر این ما تعاملات بین المللی گسترده ای هم داشته و داریم.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در پشتیبانی از فعالیت های تحقیقاتی عزم جدی دارد وی در مورد تنگناهای بودجه ای، اظهار داشت: تنگناهای بودجه ای برای همه مراكز تحقیقاتی است و ما هم مثل بقیه پژوهشگاه ها از قوانین وزارت علوم تبعیت می نماییم و ما هم فارغ از این تنگناها نبودیم و با این مسائل روبرو بوده ایم؛ ولی مبحث مهم این است كه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در پشتیبانی از فعالیتهای تحقیقاتی ما عزم جدی داشته است. البته این طور نبوده كه هر چه بودجه می خواستیم در اختیارمان بوده باشد، اما در زمینه هایی كه نیاز مردم و نیاز بخش خصوصی بوده است و ما اجبار به سرمایه گذاری داشتیم، دولت و وزارت ارتباطات از ما حمایت كردند.
كار گروهی مبحث مهمی در حل مشكلات پژوهشی است رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات اضافه كرد: در حوزه پژوهش مشكل ما و بقیه پژوهشگاه ها در درجه اول به خود مجموعه هایی مثل ما برمی گردد، چونكه
ما همكاری ها و تعاملات فی درخلال در داخل كشور كم داریم و این چالش جدی است. در حالیكه در بعضی كشورهای توسعه یافته چند دانشگاه جمع می شوند و كارهای مشترك انجام می دهند؛ اما در كشور ما باوجود اینكه می دانیم منابع محدود است و باید با هم باشیم، ولی گاهی رقابت شكل می گیرد و این رقابت ها سالم نیست؛ چونكه الگوی كار جمعی در دنیا الگوی پذیرفته شده ای است. همینطور موازی كاری پژوهشی یكی از چالش های بسیار جدی است كه ما در حوزه پژوهش آنرا داریم.
یزدانیان با اشاره به چالش دوم، افزود: چالش دوم چالش كلیدی است كه در رابطه با موضوع
باور به توان پژوهشگران و محققان داخلی است. شاید بر اثر كم بودن تعاملات و ارتباطات با مجامع علمی جهان گاهی فكر می نماییم از نظر سطح علمی با دنیا متفاوت هستیم. صنعتی بودن و دانش محور بودن باهم متفاوت می باشد، سطح دانشی در كشور ما بالا است، لیكن صنایع ما و بخش خصوصی باید این دانش را صنعتی كنند تا در زندگی روزمره مردم مشهود باشد.
وی در مورد این مشكلات با عرضه راهكارهایی اظهار داشت: نهادهای واسط مبحث مهمی است. ما در كشور حوزه صنعت و حوزه دانشگاه داریم. این ها امكان دارد در بدو امر زبان مشترك نداشته باشند. بایستی نهادهای واسطی بین دانشگاه و صنعت شكل گیرد و این نهادهای واسط می توانند ایجاد مفاهمه كنند و هر چه این نهادها گسترده تر شوند، ارتباط بین این دو مجموعه بیشتر است. این نهادها شامل شركت های دانش بنیان و پارك های علم و فناوری است. وزارت ICT برای نخستین بار "پارك تكنولوژی های جدید اطلاعات و ارتباطات" را بوجود آورده است؛ یعنی شركت های كوچك و متوسط كه وارد می شوند و در پارك های علم و فناوری مستقر می شوند، به شركت های بزرگ تبدیل می شوند.
رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در انتها با اشاره به دستاوردهایشان در نمایشگاه هفته پژوهش و فناوری سال جاری، خاطرنشان كرد: ما در این نمایشگاه حضور داشتیم و در حوزه آنتن و امنیت سه محصول صیانتی جدید و در حوزه پدافند غیرعامل و ICT سه محصول از جنس سندهای راهبردی عرضه كردیم. در مجموع در نمایشگاه سال جاری حدود ۱۰ محصول جدید غیر از محصولات توسعه یافته نظیر ضد
بدافزار پادویش را كه نسخه جدید آن عرضه می شود، عرضه كردیم.